Armoede - 2000 - 20990000.0011

 

 Literatuur

 

- Kennedy, James, "De ongelijkheid is weer net zo groot als in de jaren dertig". In: Trouw, 28-12-2013, blz. 26 ("Toenemende ongelijkheid is sinds de jaren zestig een zorgwekkende trend in veel westerse landen", in Nederland was de ongelijkheid toen laag. Vooral in de VS is de ongelijkheid sindsdien sterk toegenomen door technologische ontwikkelingen en globalisering. Doordat grote bedrijven de kleinere opslokken gaat de winst naar minder mensen, terwijl de arbeiders minder gaan verdienen. Ongelijkheid kan tot economische crises leiden en de armoede leidt onder meer tot meer spanningen in de sociale verhoudingen, waardoor een toename van echtscheidingen. "Maar ook in Nederland wordt veel gesproken over eigen verantwoordelijkheid, schaalvergroting en deregulering, waardoor de ongelijkheid zal toenemen")

- Mientjes, Gerard, "Gijzeling treft vooral de arme mensen", in de rubriek 'Opinie'. In: Trouw, 02-01-2014, blz. 18 (De schrijver werkt bij de schuldhulpverlening. Vooral mensen die dergelijke hulp krijgen bij armoedeproblemen, worden door justitie tijdens de feestdagen in de gevangenis gezet door het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) wanneer ze verkeersboetes niet kunnen betalen. "Zo heb ik meegemaakt dat een moeder van drie kinderen gegijzeld zou worden en de kerstdagen in de gevangenis moest doorbrengen. Gelukkig kon dit door een lening van een kerkelijke organisatie voorkomen worden. [...] Vaak ontstaan hoge boetes omdat het mensen betreft die leven op een bestaansminimum". Het CJIB heeft privileges en kan, anders dan gerechtsdeurwaarders, mensen zonder proces verbaal laten opsluiten. "Dikwijls worden mensen voor dezelfde boete ook meermaals in gijzeling genomen, ook al is aantoonbaar dat er niets betaald kan worden")

- Bijlo, Esther, "Het basisinkomen als oplossing voor alles. Inkomen zonder tegenprestatie.". In: Trouw, 22-11-2014, blz. 21 ("Een experiment in Canada had een positief resultaat: juist meer mensen gingen werken, ze waren gezonder en huiselijk geweld nam af")

- Dobber, Lidwien, "Econoom die verder kijkt dan de centen. Schot Angus Deaton wint Nobelprijs voor onderzoek naar armoede". In: Trouw, 13-10-2015, blz. 9 ("Wie armoede bestudeert, moet niet alleen naar inkomen kijken, maar ok naar welzijn")

- Weel, Ingrid, "Rijke wordt veel rijker, arme een beetje. Oxfam Novib: 62 mensen hebben evenveel vermogen als de 3,5 miljard armsten, de helft van de wereldbevolking". In: Trouw, 18-01-2016, blz. 3 (In 2010 hadden de 388 rijksten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking: de ongelijkheid neemt tot. De rijkste 1% zorgt voor 175 keer meer milieuvervuiling dan de 10% armsten. "We hebben geen economie gecreëerd die goed is voor het welzijn van iedereen en voor de toekomstige generaties en voor de planeet, maar voor de 1% rijkste mensen van de wereld.")